logo
  • Опубликовано 23.11.2022
  • Комментарии к записи «Нас єднає мова» отключены

«Нас єднає мова»

16.03 — 26.03.2024 року — «Національний тиждень читання поезії» 
 Відео. Вихованці «Народного художнього колективу» ансамблю народного танцю «Вихиляс» підтримали челендж «Національний тиждень читання поезії». Вірші Т. Г. Шевченка, А. Малишка до душі нашим дітям, плекають любов до рідного дому, нашої країни. Любимо вас, наші дорогі діти, віримо в світле майбутнє.

До Дня народження Ліни Костенко….
Поезія серця…
Відео

 

 

 

З Днем народження, незламний сину українського народу!
За роком рік ідуть літа,
І час над світом пролітає,
Та серед свят є в нас свята,
Яких значимість не згасає!
9 березня 2024 року в нашому закладі відбулася культурно-мистецька зустріч «Мій Шевченко», яка була присвячена дню народження духовного батька нашої нації– Тараса Шевченка. Педагоги та вихованці Центру творчості розповіли про Шевченка мовою творчості: мовою пісень, віршів, хореографії, музики, декоративно-прикладного мистецтва так, як вони його розуміють. Свої номери представили: ансамбль народного танцю «Вихиляс», керівники – Ганна Пелішок і Світлана Новосьолова; хоровий колектив української пісні «Терниця», керівники – Вероніка Баля, Олег Кірєй, акомпаніатор Сергій Левченко; театральна студія «Гра», керівник – Ірина Немельяйнен; студія естрадного вокалу «Акцент», керівник – Тетяна Гончарова; музична студія за спеціальністю «сопілка», керівник – Юлія Кочеткова, та за спеціальністю «фортепіано», керівник – Надія Якименко. Вихованки гуртка журналістики «Проба пера», керівник – Аліна Переверзєва, зробили відеоролик «Цікаві факти про Шевченка». Директор Центру творчості, Ірина Чурса, розповіла про особисту долю великого поета. Захід прикрасили роботи студій декоративно-прикладного мистецтва та комп’ютерної графіки:«Троянда», керівник Ірина Солдатова, «Візерунок», керівник Ольга Пилипенко, «Ірис», керівник Аліна Переверзєва, «Фенсі», керівник Оксана Суханова, гурток комп’ютерного дизайну «Градієнт», керівник — Надія Чепіга. Захід підготувала та провела завідуюча організаційно-масовим відділом Ірина Ніколаєнко.
Наші воїни сьогодні йдуть у бій зі словами Шевченка на устах. Його цитують в окопах на передовій, йому вірять як батьку. Ми прагнемо до того, щоб кожен з нас зберіг у своєму серці місце для вшанування геніальної особистості, який не пожалів життя свого заради майбутніх поколінь нашої держави! Кожен з нас може сказати: Мій прадід – Тарас Шевченко. Мій Тарас Шевченко!

День Народження Лесі Українки
22.02.2024 року в Центрі творчості відбулася культурно-мистецька зустріч з нагоди 153 річниці з Дня Народження Лесі Українки «Хотіла б я піснею стати…». Спеціально до цієї дати колективи закладу підготували концертні номери та твори декоративно-прикладного мистецтва, які були присвячені творчості видатної української поетеси, перекладачки, культурної діячки, що увійшла в історію української і європейської літератури під іменем Леся Українка. Всі багато чули про Лесю Українку в своєму житті, та в котре було запропоновано торкнутися її життєвого і творчого шляху й зібрати штрихи до її образу та біографії, які роблять її сучасною. Своїми виступами вихованці та педагоги Центру подякували геніальній поетесі за те, що вона своєю прогресивною творчістю і перекладацькою діяльністю органічно вплела українську мову і культуру в загальний цивілізаційний контекст людства; за те, що своєю «шляхетною аристократичною лицарською українською жіночністю» Леся Українка заклала такі суспільні і культорологічні тренди, які у кожній епосі знаходять нові форми для втілення. В заході взяли участь вихованці: — ансамблю народного танцю «Вихиляс», керівники Ганна Пелішок та Світлана Новосьолова; — хорового колективу «Терниця», керівник Вероніка Баля, акомпаніатор Сергій Левченко; — студії естрадного вокалу «Акцент», керівник Тетяна Гончарова; -театральної студії «Гра», керівник Ірина Немельяйнен; — музичної студії за спеціальностями «фортепіано», керівник Валерій Водоп’янов, та «сопілка», керівник Юлія Кочеткова; — а також директор закладу Ірина Чурса та керівники студій образотворчого мистецтва Інна Водоп’янова, Аліна Переверзєва, Ірина Солдатова, Ольга Пилипенко, Надія Чепіга (дистанційно). Зустріч провела завідуюча організаційно-масовим відділом Ірина Ніколаєнко.

Літературно-мистецька прес-конференція «Українка»
21.02.2024 у змішаному форматі відбулася літературно-мистецька прес-конференція «Українка», яка присвячена 153 річниці від Дня народження неймовірної особистості національної культури — Лесі Українки. Під час заходу переглянули документальний фільм «Українка» про життя поетеси, її мужність і силу духу, поспілкувалися та висловили власні думки. Фільм створений творчою групою Центру дитячо-юнацької творчості імені Євгенії Руднєвої, м. Бердянськ.
На захід були запрошені гості:
Клара Голдобіна, начальник управління позашкільної освіти, виховної роботи та національно-патріотичного виховання Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради.
Олег Балабан, директор Центру дитячо-юнацької творчості імені Євгенії Руднєвої відділу освіти виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області.
Лариса Буйниченко, заступник директора з навчально-виховної роботи закладу позашкільної освіти «Комунарський районний центр молоді та школярів» Запорізької міської ради.
Ірина Чурса, директор закладу позашкільної освіти «Центру дитячої та юнацької творчості Шевченківського району» Запорізької міської ради.
Учасниками прес-конференції були вихованці закладів позашкільної освіти міста Запоріжжя та області:
«Школа журналістики KIDS UNITED» закладу позашкільної освіти «Комунарський районний центр молоді та школярів» Запорізької міської ради, керівник Андрій Плаксін.
Студія «Юн-прес», керівник Анжеліка Бабич; «Народний художній колектив» Майстерня театру та кіно «16/4»; гурток національно-патріотичного спрямування «Байда» під патронатом ювенальної поліції імені Євгенії Руднєвої відділу освіти виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області.
Гурток журналістики «Проба пера» Закладу позашкільної освіти «Центр дитячої та юнацької творчості Шевченківського району» Запорізької міської ради, керівник Аліна Переверзєва.
В центрі уваги були Олена Лагошина — автор сценарію, режисер, монтажер документального фільму «Українка» та акторська група у складі Софії Скорик, яка зіграла роль Лесі підлітковому віці та Євгена Мелащенко, який зіграв брата Лесі – Михайла.
Нам вдалося засобами кіномистецтва та словесної комунікації максимально наблизитись до геніальної поетеси, поринути в часі у світ її дум і мрій, віртуально відвідати музей, поспілкуватися, почути експертів, поглянути на життя Лесі Українки очима і дітей, і дорослих.
Яскравим завершенням конференції був виступ Ірини Чурси, яка прочитала вірш Лесі Українки «Не жаль мені, що я тебе кохаю» під музичний супровід Олександра Андронова, керівника музичного гурту «Сінгл».
Щирі слова вдячності:
— Олегу Балабану за ідею проведення зустрічі;
— Ігорю Деркачу та Ігнату Здоровецькому за якісний технічний супровід заходу.
— Усім, хто сьогодні долучився до нашої прес-конференції, за спілкування та зацікавленість до геніальної Лесі.
Продовжуйтесь у своїх справах, бутьте цілеспрямованими і впевненими у своїх рішеннях, мрійте та досягайте нових висот!

Міжнародний день рідної мови.
20 лютого 2024 року о 12 годині в Центр творчості на Чарівній м.Запоріжжя відбулася арт-година «О, мово! Ти- зброє!», присвячена Міжнародному дню рідної мови.
В заході взяли участь:
Ірина Бакаленко — кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української літератури ЗНУ;
Василь Мітков — голова Запорізького обласного товариства болгарськоі культури;
Тетяна Дукова — представник Софіївськоі військової адміністрації Бердянського району;
Кюрчева Жанна — представник Андріївської військової адміністрації Бердянського району;
Ольга Чупріна — голова спілки поляків «Полонія» в м. Запоріжжя;
Анастасія Бондарєва — перекладачка, вчителька англійської мови;
Наталія Шаріпова — директор ЗДО «Заклад Дошкільної Освіти Дивограй»;
педагоги закладу освіти:
Галина Мазнєва — заступник директора з виховної роботи;
Олена Серединська — заступник директора з навчально-виховної роботи;
Аліна Переверзєва — керівник гуртка журналістики «Проба пера» на Чарівній;
Ольга Пилипенко — керівник гуртка «Візерунок»;
Олена Вакулович та Олена Пашаєва — керівники студії «Краплинки»;
Світлана Новосьолова — педагог «Народного художнього колективу» ансамблю народного танцю «Вихиляс»;
Олександр Андронов — керівник гуртка музичної студії за спеціальністю «Гітара».
На заході розглядалися питання вивчення та популяризації рідної мови в закладах освіти та національних меншинах.
Тепло…. Невимушено… Сучасно…. Цікаво….
Дякуємо всім, хто провів цей день в нашому закладі…
Нові творчі проєкти та задуми уже в роботі…..
І уже завтра новий цікавезний захід…. Очікуйте…. Буде круто!
«Крила мого життя»
02.02.2024 року лінгвістичні зустрічі клубу «Нас єднає мова» стали вже традиційними для працівників нашого закладу.
У дружній невимушеній співбесіді ми розширюємо свій мовленнєвий запас, поглиблюємо свої знання з української мови і просто тепло спілкуємося.
Сьогодні говорили про крила, які допомагають жити, шукали ті джерела натхнення, які супроводжують нас..
Цікаво… Тепло….Мотивуюче….
https://www.facebook.com/100023634884878/videos/1562923470850004?locale=ru_RU

https://www.facebook.com/100023634884878/videos/246246048288585?locale=ru_RU

«Теплі історії до кави» зібрали сьогодні нас в атмосферному кафе з подіями «Sweet_nest»…
Ми говорили про осінь, що минає, про запашну каву та цікаві книги під теплою ковдрою, ділилися своіми теплими життєвими історіями цієї осені, слухали ніжну ліричну музику та витягували для себе передбачення на зиму….
Наша творча зустріч була ще і неймовірно смачною, господарі цього затишного місця приготували для нас неймовірної смакоти напоі та десерт….
Дякуємо «Sweet_nest»…Місце, куди хочеться повертатися…. Дякую, колеги, за теплоту душі…
Осінь, до побачення….
Вітаємо тебе, зимонько…

Диктант Національної Єдності

Душа нації — це рідна мова, яка об’єднує. Українська — це мова перемоги!
27 жовтня 2023 року вихованці «Народного художнього колективу» хореографічного ансамблю «Перлина», керівник — Наталя Катюшина, теж долучились до написання радіодиктанту єдності.
Разом до перемоги!

 

 

Європейський день мов

26 вересня 2023 року в Центр національних культур ЗОУНБ відбувся круглий стіл, присвячений Європейському дню мов за участі керівників та представників національно-культурних товариств. Говорили про вивчення іноземних мов, в тому числі нашими українцями за кордоном. Але більш за все приділили уваги українській мові, органічному входженню її в повсякденне життя, способам почати вільно розмовляти українською.

Всесвітній День Вишиванки!

18 травня колектив Центру творчості на Чарівній відзначив Всесвітній День Вишиванки! Було зроблено багато пам’ятних фотографій, які насичені весняним сонцем, святковим настроєм, білосніжними, жовтими та блакитними кольорами! Всі зібралися на святковому заході «Одягни вишиванку, країно моя!», де пролунало багато цікавих фактів про вишиванку, про світовий тренд в українських кольорах, про спогади та сьогодення. Захід було прикрашено дитячими творчими роботами студій «Троянда», керівник — Ірина Солдатова та «Візерунок», керівник — Ольга Пилипенко. Також про своє мистецтво розповіла глядачами майстриня бісероплетіння — Інна Водоп’янова (смт Якимівка Запорізької області), роботи якої теж були представлені у виставці.
Захід провели завідуюча організаційно-масовим відділом — Ірина Ніколаєнко та директор — Ірина Чурса.

Круглий стіл «Жінка і війна»

31 березня 2023 року педагоги нашого закладу: Аліна Переверзєва — керівник студії декоративного мистецтва «Iris» та Олександр Андронов — керівник гуртка музичної студії за спеціальністю «Гітара», взяли участь у Всеукраїнському круглому столі «Жінка війни», організованому Музеєм книги та друкарства м. Київ та МДПУ.
Аліна Віталіївна презентувала свої роботи з тематики «Берегиня роду українського», а Олександр Іванович інструментальну композицію до літературного нарису «Жіноче обличчя війни».
Щиро дякую колегам за активність, творчість і суголосність думок.

10 березня 2023 року відбувся культурно-мистецький захід, присвячений Шевченківським дням

«Думи мої……»
Культурно-мистецький захід, присвячений Шевченківським дням, об’єднав сьогодні у нашому центрі всіх, чиї думки суголосні з думками Великого Кобзаря.
Читали поезію, співали, знайомилися з картинами та пам’ятниками, виконували музичні композиції на його вірші, говорили про його вплив на болгарську культуру, танцювали, звучала бандура, домбра, баян та гітара…..
Просто спілкувалися про долю простої людини, яка на віки залишила нам, нащадкам, неоціненний скарб: ЙОГО ВЕЛИЧНІСТЬ, СЛОВО….
А ще…. такою щирою з‘являлася на очах сльоза, бо все, про що писав століття тому Тарас, сучасно і близько сьогодні кожному з нас…
Особливо проникливо це лунало у виступах педагогів-переселенців, які були запрошені до участі… Доля змусила їх покинути свої домівки, але воля, незламність духу та віра, про які писав поет, допомагають іти вперед і жити….
Ми всі були щирими у своїх емоціях, для кожного він такий рідний, наш Тарас….: і для маленької Насті Горбацевич, і вже для навчених досвідом педагогів.
Красу української жінки, обрядовість українського життя та велич нашої нації було передано через хореографічні композиції у виконанні колективу «Вихиляс», керівник — Ганна Пелішок.
Все, про що писав Тарас, майстерно втілили у своїх роботах наші педагоги-майстрині і чудовою виставкою прикрасили нашу залу.
Теплою і невимушеною, щирою і творчою, емоційною і щемною була зустріч……
Кожен з учасників подарував часточку свого серця і тепло своїй душі великому генію — ТАРАСУ ШЕВЧЕНКУ…..

21 лютого — Міжнародний день рідної мови.

Зустріч лінгвістичного клубу «Мова єднає нас» Центр творчості на Чарівній м.Запоріжжя була сьогодні, безумовно, присвячена Дню рідної мови…
Тепло, щиро, по- родинному говорили про мову…
Сумували і раділи, читали самі і слухали один одного, малювали і складали, просто мовчали, слухаючи пісні… Згадували, мріяли, ділилися…..
Бережімо мову, бо це- ми!!!
До Дня рідної мови. Зустріч представників Центр національних культур ЗОУНБ «Рідна мова- рік війні».
«Читання возвеличує душу»/// Вольтер.
Книги від вихованців Центр творчості на Чарівній м.Запоріжжя.
Від однієї дитячої душі до іншої…
Долучилися до флешмобу #Даруємо_книги_ЗОУНБ

14 лютого Міжнародний день дарування книг

Відомі митці про роль книги в житті людини.
До Дня дарування книг.
З любов‘ю до книги.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лінгвістична зустріч «Крила мого життя»

13 лютого 2023 року відбулася лінгвістична зустріч клубу «Нас єднає мова», яка стала вже традиційною для працівників нашого закладу.
У дружній невимушеній співбесіді ми розширюємо свій мовленнєвий запас, поглиблюємо свої знання з української мови і просто тепло спілкуємося.
Сьогодні говорили про крила, які допомагають жити, шукали ті джерела натхнення, які супроводжують нас ….
Цікаво… Тепло….Мотивуюче….
https://www.facebook.com/100023634884878/videos/1562923470850004

Хустка — оберіг жіночої долі

Творчі зустрічі лінгвістичного клубу «Нас єднає мова» вже стали традиційними…..
Сьогодні темою нашої бесіди була українська хустка. Ми запланували цю зустріч, звісно, на 9 грудня…, але життя сьогодення вносить свої корективи…. Та поруч з прикрашеною ялиночкою розмова про оберіг жіночої долі набула ще тепліших і щиріших відтінків….
А різдвяна пісня, яку подарувала нам пані Наталія, розфарбувала нашу зустріч у різдвяно- хустинкові кольори.

Презентація дитячої книги

23.12.2022 року в обласній бібліотеці відбулася презентація дитячої книги Річарда та Елізи Карлайл.
За багаторічну творчу співпрацю з бібліотекою нашому закладу теж була подарована ця книга.
Пропонуємо вам познайомити своїх вихованців з нею, це історії про справжню дружбу, захопливі пригоди та мудрі уроки життя. Книга у закладі, будь ласка!!!!!
Це новорічний подарунок нашим вихованцям від обласної бібліотеки!
В свою чергу ми взяли участь у благодійній акції, що проводить бібліотека і передали обереги для воїнів від наших педагогів-майстринь.
Щиро дякую, колеги, за участь!!!

ХХІІ Всеукраїнський Диктант Національної Єдності

Педагоги Центру творчості на Чарівній долучились до написання ХХІІ Всеукраїнський диктант національної єдності….
До щему, до сліз, які іноді заважали писати, до душі, до серця……..Кожне слово про те, що сьогодні відчуває кожен з нас!
Ми єдині у своєму бажанні — ПЕРЕМОГА!!!! Дякую своїм дорогим колегам за підтримку, за суголосність думок, за єднання, за емоції, теплі і щирі слова і усмішки!!!!!
Боже, як хочется прошепотіти: «Я вдома….» і розцілували стіни…

«З ЛЮБОВ‘Ю ДО РІДНОГО СЛОВА»

Мова — це генетичний код нації, наша сила і наша правда, наша гордість і наша велич.
ЗПО «ЦДЮТ Шевченківського району» ЗМР до Дня української писемності та мови.
Творчий проєкт «З ЛЮБОВ‘Ю ДО РІДНОГО СЛОВА»


Обсуждение закрыто.